Euronews Сега

Подписват споразумение за износа на украинското зърно

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Споразумение за възобновяване на износа на зърно, блокирано в украинските пристанища, ще бъде подписано в Истанбул с участието на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, представители на Русия и Украйна. Гутериш е прекъснал почивката си и е отишъл в Истанбул, за да продължи преговорите за зърното с военните представители на Русия, Украйна и Турция. Сигурността на доставките трябва да бъде наблюдавана от мониторингова група на ООН, базирана в Истанбул.

 

Опитваме да финализираме споразумение, което ще позволи на украинските и руските храни и торове да достигнат до световните пазари. В продължение на месеци сме отбелязвали колко се влошава продоволствената криза по света, а износът е основен компонент на тази криза.

Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН

Турски представители заявиха, че освен деблокирането на зърнения износ от Украйна споразумението ще включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се създаването в Истанбул на координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.
Смята се, че в момента в украинските пристанища има над 20 милиона тона зърнени култури и слънчогледови семена, които не могат да стигнат до пазара в резултат на блокадата на Черно море.Липсата на това зърно от международните пазари заплашва с продоволствена криза и глад.Сега Украйна изнася зърно през пристанища на Дунав и по суша, но това позволява да се изнася само малка част от предвоенните обеми.