Добро Утро, Европа

Украинското зърно: Хиляди украински камиони са блокирани на брега на Дунав

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Руската блокада на украинските черноморски пристанища предизвика логистичен хаос в Западна Украйна. Около 2000 украински шофьори на камиони са блокирани около Рени, малко пристанище на брега на река Дунав, която е гранична за Украйна и Румъния. 

 

Мисля, че преди всичко виновна е държавата-агресор Русия. Ако не беше Русия, нямаше да има никакви проблеми и щяхме да разтоварим - всичко щеше да е наред и всички щяха да имат достатъчно доставки.

Богдан Буря, украински шофьор на камион от Житомир

Рени е едно от малкото все още работещи пристанища в Украйна, но заради остарялото оборудване и огромното количество зърнени култури,които пристигат, и то трудно се справя.

Румънското пристанище в Костанца би могло да бъде част от решението; с подкрепата на ЕС - Румъния, Украйна и Молдова - подобряват алтернативните маршрути за износ на 20 милиона тона от миналогодишните запаси от зърнени култури в Украйна, но от новата реколта постъпват още повече.

 

Всеки ден започва с предизвикателство; продължаваме да разтоварваме украински зърнени култури; всеки ден разтоварваме хиляди тонове зърнени култури; това не е лесна ситуация, работата е тежка.

Михай Софиан, кранист, Костанца

В румънските пристанища инфраструктурата е модернизирана: в Галац строителните работи са приключили, но в Констанца те ще бъдат завършени до края на годината.

 

Надпреварваме се с времето; трябва да променим над 13 км железопътни линии и 75 обръщателни коловоза.

Валентин Костеа, SRCF Костанца

Войната на Путин срещу Украйна блокира износа на зърнени култури. Тук, в Черно море, корабите се редят на опашка докъдето поглед стига: Румъния помага за износа на зърнени култури от Украйна, но остава ли достатъчно време за транспортирането им преди да настъпи глад по света?

Ханс фон дер Брели, Euronews.