Европа

Оръжията за Украйна: Западът трябва да се ангажира повече с помощта за Киев

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Мащабните вълни от руски ракетни атаки са ежедневие в Украйна в последните седмици. Противникът продължава офанзивата си, която се засили въпреки санкциите срещу Русия.

За мнозина тя се е превърнала във военна икономика, съсредоточаваща всички ресурси върху бойните действия. Но Украйна и нейните съюзници се опитват да увеличат производството на оръжия.

 

Колкото и да е важен приносът на Германия, той сам по себе си не е достатъчен, за да гарантира дългосрочната сигурност на Украйна. Затова призовавам нашите съюзници от ЕС да увеличат усилията си в нейна подкрепа.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Това не е единственият проблем за Украйна. Част от вече обещаните средства все още не са преведени. А това е важно, когато става въпрос за много скъпи оръжия.

 

Има опасения, че Украйна изчерпва важни запаси от боеприпаси и отива много време за попълването им. Има още по-голям проблем, който се състои във факта, че това оборудване, особено при противовъздушната отбрана, се изразходва много бързо. Например ракетите „Пейтриът“, всяка от които струва между 2 милиона и 4 милиона долара.

Ян Лесер – Германски фонд Маршал

Украйна намери доказателства, че Русия е използвала ракети от Северна Корея за пръв път във войната. А от самото ѝ начало – и ирански дронове. Тези страни няма как да попаднат под ударите на европейските санкции.

 

Естествено, ние осъждаме всички чуждестранни доставки на оръжия за Русия. Оръжия, които се използват за убиване на украински граждани или за атакуване на гражданска инфраструктура.

Петер Стано – говорител на ЕК

Опитите да се спре сътрудничеството между Русия и Северна Корея не са никак лесни, тъй като и двете страни заобикалят западните санкции и на практика нямат контакти със Запада.

Поради това ЕС и САЩ нямат големи възможности да предотвратят доставките на оръжия от съюзниците на Русия.