Европа

Украинските сили се нуждаят от повече системи за ПВО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Демонстрация, организирана от гражданската инициатива Евромайдан във Варшава, призова ЕС да предостави необходимите оръжия на отбраняващата се Украйна. Участниците настояха за изключване на Русия от всички международни организации и събития.

“Европа все още спи. Затова дойдохме тук, в централата на ЕК във Варшава, за да събудим Европа”, каза Наталия Панченко – организатор на демонстрацията.

Канцлерът на Германия също отправи призив за увеличаване на подкрепата за Украйна.

 

Колкото и да е важен приносът на Германия, той сам по себе си не е достатъчен, за да гарантира дългосрочната сигурност на Украйна. Затова призовавам нашите съюзници от ЕС да увеличат усилията си в нейна подкрепа.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

 

Украинска танкова бригада се сражава в района на Харков. Решимостта на войниците е налице, но боеприпасите са на привършване.

“Никой не идва тук, за да се бие за нас. Това е наш дълг, ако искаме да живеем в независима и демократична държава”, каза Виталий Черхави – заместник-командир на танков взвод.

Украински официални представители подчертават необходимостта от повече системи за противовъздушна отбрана след поредната масивна серия руски ракетни удари и такива с дронове по гражданска и военна инфраструктура на Украйна. Съобщава се дори за сваляне на ирански дрон „Шахед-238“ с китайски реактивен двигател.