Общество

Вътрешният министър поиска освобождаването на висши полицаи заради починалия мъж в Стара Загора

От Euronews България Euronews България

Министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев проведоха извънредно оперативно съвещание с директорите на главните и областните дирекции на МВР в страната. Поводът за него е случаят с починалия мъж в Стара Загора от края на декември след полицейска гонка и действията на служителите на МВР, съобщиха от вътрешното ведомство.

Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОД на МВР - Стара Загора – на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция и на началника на охранителна полиция.

„В откровен диалог между ръководството на МВР и директорите бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание. В този смисъл министър Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол”, посомват още от МВР.

Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение, е казал вътрешният министър.

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т. нар. бодикамери.
Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.
"Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол", декларирали още Калин Стоянов и Живко Коцев.

Задушаване

В същото време БНТ съобщи, че задушаване е причината за смъртта на 58-годишния бивш борец Пламен Пенев, който почина след полицейското преследване. Според източниците на телевизията Пенев е починал, след като при опит да го обездвижат, четирима полицаи са го притиснали силно към земята за прекалено дълго време.

Случаят придоби голяма публичност заради публикуваните видеоклипове от гонката и ареста. Неясни остават обстоятелствата, довели до сигнала до 112 срещу Пенев, в последствие довел до преследването.