Общество

Полицаите не са проявили агресия при случая с гонката в Стара Загора, заявиха от МВР

От Euronews България Euronews България

58-годишният Пламен Пенев, който почина след полицейска гонка в Стара Загора на 30 декември, е предизвикал няколко катастрофи, преследван е 20 минути в централна градска част и е получил конвулсии при слагането на белезниците му. Проверките на действията на полицаите ще бъдат извършени максимално бързо и безпристрастно. Това заяви на брифинг днес старши комисар Лазар Христов, директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора, предаде БНР.

Христов не смята, че служителите му са проявили агресия при ареста: "Като непосредствено след поставяне на белезници лицето получава конвулсии и при оказваната спешна медицинска помощ е констатирано, че същият е починал. На първо място колегите са действали по сигнал за въоръжено лице. Това лице в продължение на около 20 минути реализира няколко пътнотранспортни произшествия, не изпълнява разпорежданията на колегите и се движи в зони – централна градска част, населени, има много цивилни  граждани. Към момента нямаме категорични данни, че смъртта на лицето е настъпила вследствие действия на нашите служители", каза полицейският началник.

Той обяви още, че един служител на реда е настанен в болница без опасност за живота. 

"Това не е планирана акция. Нашите колеги не са знаели дали има криминално минало и какво е неговото психично здраве", каза директорът на МВР-Стара Загора.