Политика

Прокуратурата разследва смъртта на мъж след полицейско преследване в Стара Загора (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Police BGNES

Заедно с вече назначената проверка от директора на полицията в Стара Загора министърът на вътрешните работи поиска да се направи допълнителна, която да установи всички факти и обстоятелства около смъртта на мъж от града при задържането му от полицаи, съобщи пресцентърът на МВР.

Втората проверка ще се извърши от инспектората на министерството, като при нея ще се анализират и данните, появили се в социалните мрежи и медиите след инцидента. Тя трябва да провери и дали има неправомерни полицейски действия и евентуално превишаване на полицейски правомощия.

На 30 декември вечерта 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев опитал да избяга от полицията. Служителите на реда реагирали на сигнал за заплахи с нож срещу деца. При появата на униформените Пенев потеглил с автомобила си, като последвало преследване по улиците на града. То приключило със сблъсък с полицейски автомобил, като минути след него преследваният мъж е починал, съобщиха тогава от полицията.

Дъщерите на Пламен Пенев обаче твърдят, че срещу баща им е употребена сила от страна на полицаите, които са го преследвали.

Разследване

На 31 декември 2023 г. в Окръжна прокуратура-Стара Загора е образувано досъдебно производство във връзка с получен сигнал за това, че на 30 декември 2023 г., вечерта, в гр. Стара Загора, след неподчинение на полицейско разпореждане и преследване с патрулни полицейски автомобили, е възникнало пътнотранспортно произшествие. Установено е, че П.П., на 58 г., е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители. Това съобщиха от държавното обвинение днес.   

След като случаят е докладван на дежурен прокурор от ОП-Стара Загора незабавно са предприети действия с оглед изясняване на обективната истина. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на П.П., която е възложена на екип от трима съдебни медици от Съдебна медицина - гр. Пловдив. Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия.  

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем доказателства за евентуално извършено престъпление по чл.123 от Наказателния кодекс – за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители, посочват още от прокуратурата. 

Екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура-Стара Загора ръководи извършваните процесуални действия. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба, гр. София. В случай че се съберат достатъчно доказателства, ще се пристъпи и към повдигане на обвинения спрямо всички отговорни лица, се казва в съобщението.