Общество

Уволниха двама полицаи заради смъртоносната гонка в Стара Загора

От Euronews България Euronews България

Двама полицейски служители в Стара Загора са с образувани дисциплинарни производства и временно отстранени от длъжност заради смъртоносната гонка от 30 декември, при която загина 58-годишен мъж. Това съобщиха от ОДМВР – Стара Загора.

Установени са данни за тежки нарушения на служебната дисциплина, посочват от полицията в града.

„Във връзка със случая от 30.12.2023г. в ОДМВР – Стара Загора, бяха разпоредени две проверки. На база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина в днешния ден бяха образувани дисциплинарни производства спрямо двама служители. Младшите инспектори от Първо и Второ РУ в Стара Загора ще бъдат временно отстранени от длъжност до приключване на проверките“, се казва в прессъобщението на полицията.

58-годишният Пламен Пенев, който почина след полицейска гонка в Стара Загора на 30 декември, е предизвикал няколко катастрофи, преследван е 20 минути в централна градска част и е получил конвулсии при слагането на белезниците му.

„Проверките на действията на полицаите ще бъдат извършени максимално бързо и безпристрастно“, заяви на брифинг вчера старши комисар Лазар Христов, директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Христов не смята, че служителите му са проявили агресия при ареста:

„Като непосредствено след поставяне на белезници лицето получава конвулсии и при оказваната спешна медицинска помощ е констатирано, че същият е починал. На първо място колегите са действали по сигнал за въоръжено лице. Това лице в продължение на около 20 минути реализира няколко пътнотранспортни произшествия, не изпълнява разпорежданията на колегите и се движи в зони – централна градска част, населени, има много цивилни граждани. Към момента нямаме категорични данни, че смъртта на лицето е настъпила вследствие действия на нашите служители“, каза полицейският началник.