Политика

Политолог: Промените в Конституцията са съдбовен момент в българската история

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Най-тежката новина за годината е нападението на Хамас над Израел. Засяга ни и във вътрешнополитически план, защото това е битката с евроатлантическия свят, която Путин води с разширяващ се колектив.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria медийният експерт доц. Георги Лозанов.

Това е втори фронт, а се подготвя и трети в Африка, който все още не виждаме. Така около нашия свят, към който считаме, че принадлежим, започва да се стяга обръчът. Това е драматичната дългосрочна перспектива към хората от либералния, демократичен свят. Недемократичните сили се мобилизираха срещу демократичния свят. Надявахме се през годините, че Русия ще се присъедини към демократичния свят, а тя отново започна да воюва с него и всичко следва от това. У нас говорим за Конституционни промени и мнозинства. Това е едно демократично мнозинство, което трябва да брани този свят от много силния натиск срещу него, който върви и вътре в България, смята доц. Лозанов.

Новината на годината са промените в Конституцията, но нека да отбележим, че това е постижение, което бележи много съдбовен момент в най-новата българска история. Трябва да си дадем сметка, че това се случва в следствие на много сериозна промяна в два от стълбовете в момента управляващата коалиция – ГЕРБ и ДПС. Тези промени са една съвсем различна степен на интеграция в западния свят и ЕС, смята политологът Добромир Живков. По думите му ДПС фактически са част от сглобката.

Имам някакво съмнение по какъв начин се участва в тази евроатлантическа коалиция. Не е въпросът само сега да заявиш тези ценности, а биографично и репутационно да можеш да ги доказваш. ДПС изкарват на преден план Делян Пеевски, който именно по отношение на евроатлантизма е сериозно критикуван, например с присъствието му в списъка по „Магнитски“, контрира доц. Лозанов.

Разглеждайки отношенията между ДПС и „Възраждане“, нека погледнем няколко години назад и видим отношенията между ДПС и „Атака“. Това е просто продължение, защото „Възраждане“ е просто една следваща реинкарнация на този наш национализъм и шовинизъм в политическото му измерение. Политическа игра, която не се изпълва със съдържание за българския народ, каза Живков.

Биографично, единствените носители на евроатлантизма са ДБ, които обаче са странно умълчани. И това говорене по естествен начин минава през други гласове. Други се заявяват и легитимират в една нова ситуация. В такава среда много лесно се чува обратното говорене. В медиен план у нас много силно звучи путинизъм, каза доц. Лозанов.

Има огромна машина от сайтове, които работят и с инструментите на дезинформацията в полза на путинска Русия. Това влияе, допълни Живков.

Вижте цялото интервю във видеото.