Политика

Радев ще сезира КС за промените в Конституцията – според Денков президентът не оценява обективно (Обновена)

От Euronews България Euronews България

За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена. Сезирането на Конституционния съд е мой дълг като държавен глава.

Това каза президентът Румен Радев по повод приетите промени в Конституцията.

Гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост на българските граждани, с каквато цел бяха инициирани. За сметка на това подкоповат устоите ни като демократична, правова и суверенна държава, смята държавният глава.

Според президента зад приетите промени прозира една ясна цел – "управляващите партии да запазят своето влияние, дори когато напълно загубят доверие". Държавният глава добави, че с допускането на чуждо гражданство в управлението на страната, мнозинството показва, че наличието на двойни стандарти на лоялност към България за тях не са проблем.

Министър-председателят Николай Денков отговори задочно на критиките на държавния глава, като посочи, че президентът е заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да се очаква той „обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства.“

Според премиера всякакви спекулации, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат основание

„Достатъчно ясно беше обяснено, че служебните правителства са замислени в Конституцията като преходен период от едно редовно към друго редовно парламентарно мнозинство с основна задача да осигурят честни избори“, каза Денков, цитиран от БГНЕС.

По думите му това, че през последните години се реализира друга ситуация, показа, че има проблем в Конституцията и съответно този проблем е адресиран по доста адекватен начин.

Както виждате, не се премахват служебните правителства, защото в дискусията, която имах с Венецианската комисия, това беше едно от техните предложения“, отбеляза той.

Според него по-важни са промените, свързани с правосъдната система.

„Това са промени, които се очакват от много години, и аз лично действително се радвам, че имаме конституционно мнозинство, което ги гласува“, сподели Денков.

Премиерът подчерта, че всякакви спекулации, че решенията за конституционните промени са взети от тесен кръг хора в България, изобщо не съответстват на действителността, тъй като те са съгласувани с Венецианската и с Европейската комисия