Политика

Юрист: Почти всички промени в Конституцията са проблематични

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Притеснен съм от почти всичко, което се прие на второ четене като промени в Конституцията. Почти всяка от променените разпоредби е проблематична.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Дилян Начев от Юридическия факултет на СУ.

Част от тях вероятно могат да бъдат оспорени пред КС. Други сами по себе си създават определени рискове. Депутати и министри с двойно гражданство би могло да е сериозен проблем. Когато едно лице е лоялно към две различни политически общности и има задължения към две различни държави, е напълно възможно между тях да възникне някакъв конфликт. Според мен това е абсурдно предложение.

Разделянето на ВСС е по-скоро безсмислено, тъй като той и сега е разделен в някакъв смисъл. Дали ще са две колегии или два отделни органа, не виждам особена разлика. Там по-скоро проблемът е с квотите и какво да е съотношението между политическата и съдебната квота.

Промените със служебното правителство също са изключително проблематични. Когато президентът избере за служебен премиер някое от изброените лица, се поставя въпросът кой ще носи политическата отговорност за действията на това правителство. Сега отговорност носи този, който го е назначил - президентът. Но когато той просто трябва да избере от един списък - кой ще носи отговорност? Ако всички от списъка откажат ще трябва да продължи да управлява правителството в оставка. Проблематичното е, че ще се лишим от института на служебно правителство поради невъзможността той да се реализира.

Промените в Конституцията са красноречив пример как това мнозинство не се съобразява с никого - опозиция, академична общност, гражданско общество и др. - освен със собствените си политически амбиции. Тази самодостатъчност и самонадеяност не е характерна за демокрацията, а за един мек авторитаризъм.

Макар и да предстои шести опит за избор на председател на СОС, формално погледнато това ще е първо заседание. Вече сякаш остана само една възможна развръзка там - нещо като сглобка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС. Най-голямата отговорност за формиране на мнозинство е на най-голямата група в общинския съвет.

Решението на ВАС за спиране на демонтажа на Паметника на Съветската армия все още не е влязло в сила и не поставя въпроса дали фигурите трябва да бъдат върнати. Но поставя изключително сериозно въпроса за политическата отговорност на областния управител и кмета на район „Оборище“ Трайчо Трайков.

Вижте цялото интервю във видеото.