Политика

Доц. Киселова: Ако има кворум, промените в Конституцията ще са факт в края на седмицата

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Голяма част от предложените между първо и второ четене конституционни промени са в по-добра редакция, но концептуалните въпроси остават.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Предложенията са в следващите 6 месеца да има изцяло нов Закон за съдебната власт. След това се надяват да изберат членове на Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет. След като бъде формиран новият състав, той ще задвижи процедурата за избор на нов Главен прокурор. Това може да се случи догодина по това време, ако се изпълняват сроковете изцяло. Вече 18 органа са с изтекъл или изтичащ мандат.

Може би ще има още редукция на кандидатите, между които ще може да избира президентът в един служебен кабинет, защото има възражение от ВАС. Би следвало да изключат ръководителят на Сметната палата и неговите заместници, защото те осъществяват одити върху харченето на бюджета. Има два подхода - или да ограничиш правителството за дейностите, които може да извършва, или да ограничиш президента относно персоните. Приетият модел предвижда и двата подхода, което може да доведе до напрежение.

Ако във вторник бъдат приети промените, ще се напънат в четвъртък или петък да минат на трето гласуване. Ако имаме кворум, е възможно конституционните промени да са факт до края на седмицата.

Двойното гражданство за министри и депутати е притеснително от гледна точка на това към коя държава си по-лоялен. Най-притеснително обаче ще бъде разпределението на Прокурорския съвет, защото шест от членовете му ще бъдат избирани от НС, а двама плюс един - от магистратите. Това дава предимство на излъчените от Народното събрание и няма да издържат проверката на Конституционния съд. Така прокуратурата от едната крайност - да бъде силно овластена, може да отиде в другата - да й бъдат извадени зъбите.

Вижте цялото интервю във видеото.