Политика

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС одобриха окончателно конституционната реформа (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Парламентарното мнозинство от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС гласува и на трето четене промените в Конституцията. След поименно гласуване „за“ бяха 165 народни представители, „против" – 71, а се въздържа един депутат. Преди ден „Възраждане“ и „Има такъв народ“ обявиха, че ще сезират Конституционния съд за промените.

Измененията в основния закон са свързани със съдебната власт – намаляване на правомощията на главния прокурор и реформа във Висшия съдебен съвет, нов начин за назначаването на служебния премиер и служебните правителства, двойно гражданство на народните представители и др.

Ето и някои от по-важните поправки:


Служебните премиери ще се избират измежду председателя на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Ограничения в правомощията на служебното правителство могат да бъдат предвидени в закон.

Парламентът няма да се разпуска при невъзможност за сформиране на кабинет.

Разрешава се двойно гражданство за народните представители.

Главният прокурор ще утвърждава еднакъв стандарт за делата в досъдебната фаза, които обаче няма да бъдат изготвяни еднолично от него.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде разделен окончателно на два съвета – съдебен и прокурорски. Запазват се квотите по проекта на управляващите, с които се цели да се гарантира по-голяма съдийска независимост.

Висшият съдебен съвет ще бъде съставен от 15 членове - председателите на ВКС и ВАС, 8 избрани от съдиите и 5 от Народното събрание. Новият Висш прокурорски съвет ще се състои от 10 членове - главният прокурор, двама избрани от прокурорите, един от следователите и 6 от парламента.
Мандатът на Съдебния съвет ще е четири години, на Прокурорския съвет - също 4, на главния прокурор - пет, на председателите на върховните съдилища - седем.

Настоящият ВСС ще продължи да действа поне още 9 месеца, докато се избере нов състав.

Реакции

Правосъдният министър Атанас Славов посочи, че след днешните промени в Конституцията за 30 г. това е най-голямата стъпка страната да европейска и правова държава. "България ще остане парламентарна република, това означава, че плурализмът и вземането на мнения ще е на първо място, а не едноличното вземане на решения", каза министърът пред репортери в кулоарите на НС.
Според него гласуваните промени в основния закон са „по-добри от внесените“. 

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Христо Иванов от своя страна коментира, че е полочено „истинското начало на съдебна реформа“. „Те дават възможност тя да започне, най-вече и с кадровите решения, които предстоят, за да постигнат целите, които си били поставили - независимост на съда, прокуратура...“, аргументира се той.

„Не се притесняваме, че промените ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. Ще изчакаме той да се произнесе“, допълни Христо Иванов относно заявеното от „Възраждане" и ИТН да сезират КС за измененията.

 "Положихме максимални усилия с колегите, много съм доволен от успеха. Днес е исторически ден за България. Най-накрая сме парламентарна република в пълния й смисъл", заяви пред репортери председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. "Приключихме темата с тези служебни правителства, които управляват безконтролно. Което е най-важното - няма да има безвремие, парламентът ще работи по всяко време и ще има контрол на служебни министри. Много широк избор от служебни премиери", отбеляза депутатът и натърти колко доволен е от постигнатия успех.

"Съдебните закони да започнем, за регулаторите има време - ще гледаме внимателно и ще обсъждаме", отговори Пеевски на въпрос какво предстои.

"Незабавно вето"

"Призоваваме президента да наложи незабавно вето на тези промени, защото от днес нататък България вече не е българска държава", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов след окончателното гласуване на промените в Конституцията.

"Законът за изменение или допълнение на Конституцията се подписва и се обнародва от председателя на Народното събрание в "Държавен вестник" в седемдневен срок от приемането му", постановява обаче законът.

"Беше извършено беззаконие, което накърнява националната сигурност", смята Костадинов. Той визира възможността министрите и депутатите да са с двойно гражданство.

"Вратичка за преговори"

"Отвориха вратичка за преговори с президента. Сигурно не сте забелязали, но първоначалното изречение за служебния кабинет беше: правомощията на служебния кабинет се ограничават със специален закон. В последния момент вкараха, че могат да се ограничават със специален закон. Това дава възможност или да се прави, или да не се прави. Тоест не е заковано в Конституцията. Никой не разбра как влезе думичката "могат"“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира окончателно приетите промени в Конституцията.

Подобно на "Възраждане" и "Има такъв народ", БСП видя "предателство на българския национален суверенитет" във възможността да се кандидатират за министри и депутати хора с двойно гражданство.

"Съдебната реформа не цели никаква справедливост, никаква независимост на съдебната система. Разпределиха си и порциите в съдебната система. "Демократична България" и Христо Иванов най-накрая си получават съдиите сами да избират своята квота в съдебния съвет - негова отдавнашна мечта. ДПС получава една политически зависима прокуратура, тъй като по-голямата част от квотата на прокурорите ще бъде политически избирана. Бойко Борисов получава едно голо обещание, че ще го пазят и перат докрай", посочи още Нинова.