Общество

Експерт: Преднамерено не бяха чути притесненията относно конституционните промени

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Ние на практика не знаем как ще се изпълни със съдържание това, което беше прието днес. Имаме една рамка, която в голяма степен е в правилната посока.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime Биляна Гяурова-Вегертседер – директор на Българския институт за правни инициативи.

Като че ли целият отказ да се чуят критиките, създава едно усещане, че тези промени се правят на коляно, набързо, анти-Гешев, анти-Радев... и като че ли хората не разбраха, че тези реформи се правят за тях.

Биляна Гяурова-Вегертседер – директор на Българския институт за правни инициативи

„Ние през годините сме виждали, че парламентарната квота беше използвана и употребена при кадруването във ВСС. Сега това е абсолютно изключено, защото ще има мнозинство на членовете, избрани от съдийската квота“, припомни експертът.

Всички притеснения относно промените сякаш не бяха чути и то преднамерено. Аз проследих и заседанията на конституционната комисия и обсъжданията – имаше един инат, едно упорство в отстояването точно на тези текстове.

Биляна Гяурова-Вегертседер – директор на Българския институт за правни инициативи

„Първоначалният вариант предполагаше много сериозни ограничения на правомощията на главния прокурор. Впоследствие текстовете претърпяха корекция и финалният вариант, който беше гласуван днес, е много по-балансиран. С промените се премахва Върховната административна прокуратура и остава само Върховна прокуратура. Главният прокурор става, образно казано, шеф на тази прокуратура. Премахва се надзорът за законност и възможността на главния прокурор да се намесва по абсолютно всякакви дела и институции“, коментира още експертът.

„Неговото влияние в пирамидалната структура на прокуратурата отслабва, но той остава върховният главнокомандващ на прокуратурата и това според мен е положително, защото същността на прокуратурата и нейните функции и позиция в съдебния процес, изискват една по-стройна, пирамидална структура“, допълни тя.


Целия разговор вижте във видеото.