Свят

Израел прогнозира, че сблъсъците в Близкия изток ще продължат с месеци

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Американският президент отправи ново предупреждение към Израел, след като преди дни заяви, че страната губи международната подкрепа заради безразборни атаки в Газа и намекна за промени в правителството.  

 

Искам да се фокусират върху това как да запазят живота на цивилните. Не да спрат да преследват Хамас, но да бъдат по-внимателни.

Джо Байдън, президент на САЩ

Докато от Белия дом искат войната с Хамас да приключи възможно най-скоро, Израел прогнозира, че може да продължи още няколко месеца. Премиерът на страната, Бенямин Нетаняху, разговаря с президента на Международния комитет на Червения кръст. 

 

Има разлика между умишленото и системно убийство, осакатяването и заплашването на цивилни – което е тероризъм – и непредвидените последици и жертви, които съпътстват всяка война. Това е разликата. Благодаря за подкрепата за освобождаване на заложниците. Но в същото време някои изявления на организацията Ви, изглежда, не правят разграничението, което направих аз.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

А от Хамас обявиха, че подземните тунели в Газа са подготвени за плановете на Израел да ги наводни с вода от Средиземно море. Според The Wall Street Journal тази операция е започнала.

 

Тези тунели са част от съпротивата. И, щом са част от съпротивата, трябва да се вземат предвид всички последствия и всички очаквани атаки от окупацията. Не мога да кажа, че няма заплаха, но мога да потвърдя, че тя е минимална и нашите бойци за свобода ще се справят така, че да избегнат негативните последици.

Осама Хамдан, член на политическото бюро на Хамас

Междувременно се очаква съветникът по национална сигурност на Байдън да се срещне с президента на Палестинската автономия. Очаква се и американският министър на отбраната, Лойд Остин, да посети Близкия изток.