Свят

Експерт: След COP28 в Дубай се очаква решение за ограничаване използването на изкопаеми горива

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

По време на Конференцията за климата в Дубай видяхме много завои, желание за глобални обещания, но и гласовете, че бъдещето на планетата няма как да го има без изкопаемите горива. Това каза в ефира на Euronews Primetime експертът по климатични политики Георги Стефанов.

По думите му дискусията за това какво трябва да направи човека, за да предотврати най-голямата катастрофа, свързана с изменението на климата, е доста разгорещена.

Днес Китай обяви, че глобалният договор, който се очаква да бъде приет в последните часове на тази конференция, чрез него ще се вземе решението да се сложи край на използването на изкопаеми горива и тук включваме и петрола. Китай днес каза, че това глобално споразумение не е добро, но ако то се постигне, това ще е компромисът човечеството да преодолее голямото предизвикателство и да адресира проблема – изкопаемите горива.

По думите на Георги Стефанов науката много ясно и отдавна е доказала с нас 13 000 научни доклада, че основните източници на повишаването на температурите в световен мащаб са именно изгарянето на изкопаемите горива – въглища, газ и петрол.