Европа

Жителите на Киев се подготвят за Коледа въпреки войната

От Euronews България Euronews България
Kiev Cristmas AP Снимка: АР

Въпреки ниските температури жителите на Киев се събраха, за да се насладят на Коледния панаир. Те се подготвят да празнуват втората си Коледа от началото на войната в Украйна, която започна през февруари 2022г. 

Някои от местните споделиха как емоциите, породени от инвазията, влияят върху настроението им по време на празничния сезон. 

“Сега не е подходящо време за забавление. Въпреки това всички ние трябва да празнуваме за себе си и да не забравяме войниците на фронта. Не мога да кажа, че имам Коледно настроение. Сигурна съм също, че доста семейства ще празнуват без родителите си и за съжаление без синовете си, които може вече да са загинали. Болезнено е”, казва Елмира Рустемова, местен жител.

“Детето ми ми помага да се справя. Инвазията започна, когато беше едва на месец. Беше толкова страшно, но за съжаление свикнахме. Детето ми не е наясно със ситуацията, но ще му обясним, когато порастне. За сега съм сигурна, че заслужава да се радва на коледното настроение както всички други деца на планетата”, смята Маряна Хубска.

Украинският войник Дмитро сподели, че се радва, че неговите сънародници носят в себе си празничния дух, въпреки продължаващата война. 

“Доста съм доволен,че точно преди Нова година имам възможност да се разходя, да видя града и хората наоколо. От името на всички войници бих казал, че се радвам да видя как хората тук се забавляват. Това доказва, че усилията ни на фронта не са напразни”, казва войникът Дмитро. 

Тази година Украйна премести официалния си коледен празник от 7 януари на 25 декември. По този начин страната прекъсна връзката си с Руската православна църква, която подкрепя военните действия на Москва.