Свят

Военният министър на САЩ пристигна изненадващо в Киев

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин пристигна на изненадващо посещение в Киев. Визитата се случва на фона на засилващото се разделение по отношение на помощта за Украйна в законодателния орган на щатите. През следващия месец във Вашингтон ще се проведе съвместна конференция на украинската и американската военна индустрия. Това събитие има за цел да стимулира вътрешното производство на оръжия в Украйна. Остин заяви, че усилията на Украйна да победи руската инвазия "имат значение за останалата част от света" и че подкрепата на Вашингтон ще продължи "в дългосрочен план".

 

Искам да ви благодаря, за това, което правите. Надявам се, че осъзнавате колко важна е тази борба. Нашата подкрепа ще продължи до тогава, когато е нужна.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ


Володимир Зеленски благодари на Остин за изразената подкрепа и допълни, че тази визита е ясен сигнал за пътя на Украйна. По-рано стана ясно, че двама души са били убити, след като руските сили обстреляха паркинг в Херсон. От своя страна украинската армия заяви, че е отблъснала руските сили на "три до осем километра" от брега на река Днепър, което, ако се потвърди, ще бъде първият значителен напредък на силите на Киев от месеци насам. Властите в Киев са уволнили двама високопоставени служители в областта на кибер отбраната, след проведено разследване за предполагаемо присвояване на държавни средства.