Европа

10 години след началото на Майдана: Киев и Москва си размениха удари с дронове

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна съобщи за нова руска атака с ракети и дронове в източните области. Предупрежденията за възможни нападения продължиха няколко часа. Взривове е имало в Херсон и Хмелницки, докато от Русия твърдят, че отново са свалили украински дронове на своя територия, в района на Курск.

За атаките става ясно след посещението на американския министър на отбраната в Киев, който обяви, че Вашингтон отпуска още 100 млн. долара военна помощ за Украйна. 

Страната отбелязва 10-ата годишнина от масовите антиправителствени протести. Така наречената "Революция на достойнството" избухва, след като президентът Виктор Янукович отказва да подпише споразумението за асоцииране между Киев и Европейския съюз. Тогава той заминава за Русия, а при тежките сблъсъци по време на демонстрациите умират повече от 100 души. 

Десетилетие по-късно хората отново се връщат към събитията през 2013 г.

 

Стреляха, полицаите бягаха, беше странно усещане. Не помня как съм си тръгнал от Майдана. Имам чувството, че съм останал там. Като видя това място, си спомням как съм бил тук с приятелите ми, с жена ми. Как полицията бяга. Как е студено и мъртвите лежат на земята, под одеяла до Централната поща.

Дмитро Ризниченко, участник в "Революцията на достойнството"

Дни преди годишнината Володимир Зеленски обвини Русия, че подготвя нови размирици, които да разединят страната и да свалят президента от власт.