Европа

Киев: Русия извърши най-мащабната си атака с дронове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко петима души са били ранени в Киев след засилена руска атака с ирански дронове Шахед, извършена тази сутрин. Властите в страната определиха нападението като най-мащабната атака с безпилотни летателни апарати от началото на войната миналата година. Президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че близо 40 от летателните апарати са били свалени.  

 

Русия изстреля около 70 безпилотни летателни апарата "Шахед" срещу Украйна точно в навечерието на деня за отбелязване на геноцида Голодомор. Ръководството на Русия изглежда се гордее със способността си да убива хора. Нашите воини свалиха по-голямата част от дроновете, но не всички. Продължаваме да работим за укрепване на въздушната ни отбрана и за обединяване на света в борбата срещу руския терор. Терористичната държава трябва да бъде победена и да бъде държана отговорна за действията си.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано по време на срещата на върха между Канада и ЕС, Брюксел и Отава отново потвърдиха подкрепата си за Украйна. 

 

Подкрепяме Украйна и ще го правим толкова дълго, колкото е необходимо. От страна на ЕС вече сме предоставили 83 милиарда евро в подкрепа на Киев в различни области - финансови и военни. През следващите седмици ще вземем допълнителни решения. Оптимист съм заедно с нашите държави членки в тази област.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Три седмици преди заседанието на Европейския съвет някои държави членки, като Словакия, проявяват нежелание към идеята за продължаване на подкрепата за Киев. Министър-председателят на страната Роберт Фицо заяви по време на посещение в Чехия, че не вярва във военно решение за конфликта в Украйна. Той допълни, че в момента войната е “замразен конфликт”.