Европа

Германският военен министър обеща повече помощ за Украйна

От Euronews България Euronews България
Boris Pistorius Germania Ukraine Ramstein AP Снимка: АП, архив.

Германският министър на отбраната Борис Писториус направи необявено посещение в Украйна във вторник и обеща да продължи да подкрепя усилията на Киев да спечели войната си срещу Русия, съобщи АП.

Пътуването му се състоя ден, след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пътува до Украйна и обеща американска подкрепа "за дълъг период от време", включително допълнителни 100 млн. долара за оръжия от американските запаси.

Посещенията изглежда са част от международните политически усилия за запазване на войната в общественото съзнание, тъй като други проблеми изискват внимание, включително конфликтът между Израел и Хамас.

Борбата на Украйна за изтласкване на силите на Кремъл продължи почти 21 месеца,
припомня АП. Неотдавнашната украинска контраофанзива очевидно не доведе до съществени промени на бойното поле и предстои още една тежка зима на настъпателна война.

Германия е вторият по големина доставчик на военна и финансова помощ за Украйна след САЩ. Германски официални лица заявиха, че по време на посещението си Писториус е имал за цел да оцени ефективността на помощта, както и да направи преглед на бойните действия.

"Отново съм тук, първо, за да обещая по-нататъшна подкрепа", заяви Писториус в началото на второто си посещение в Киев, като добави, че иска да изрази и "нашата солидарност, нашата дълбока солидарност и възхищение от смелата, храбра и скъпоструваща борба, която се води тук".

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че е пристигнал в Киев за отбелязването на десетата годишнина от историческото проевропейско въстание на Майдана, предаде АФП.

"Щастлив съм, че отново съм в Киев, сред моите приятели", написа той в X.