Свят

Новият аржентински президент се закле и обеща „шокова терапия“ в икономиката

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Новият крайнодесен президент на Аржентина обеща да проведе икономическа "шокова терапия". Това заяви Хавиер Милей в първата си реч, след като официално встъпи в длъжност.

Той предупреди аржентинците, че страната "няма пари" и отново се ангажира с програма за строги мерки за икономии. Аутсайдерът спечели изненадваща изборна победа през ноември с радикални обещания да реформира икономиката на южноамериканската страна. Церемонията по полагането на клетвата се състоя в Буенос Айрес. Той допълни, че ще спре "десетилетията на упадък" с дълбоки съкращения на разходите, предназначени да намалят огромните публични дългове и да намалят инфлацията, която сега е по-висока от 140%.

 

Искам да бъда ясен, че ще започнем възстановяването на Аржентина след повече от 100 години упадък, но този път прегръщайки идеите за свобода. Въпреки че ще трябва да издържим период на трудности, ние ще успеем! Няма нощ, след която да не идва ден.

Хавиер Милей - президент на Аржентина

 

Милей бързо се издигна от относителна неизвестност до най-високия пост в Аржентина с дясна платформа, която включва ограничаване на правата за аборти, либерализиране на законите за оръжията и отричане на изменението на климата. По време на кампанията той заяви, че ще замени валутата на Аржентина с американския долар и ще премахне централната банка на страната, заедно с множество правителствени ведомства. Милей вероятно ще се сблъска с опозиция в аржентинския Конгрес, където коалицията от малки десни и либертариански партии, която той ръководи, има само представителство на малцинствата. Сред гостите на церемонията по полагане на клетва бяха и Унгарският премиер Виктор Орбан и украинският президент Володимир Зеленски. Украинският президент се срещна с няколко латиноамерикански лидери, с цел да засили глобалната подкрепа за военните усилия на страната си.