Европа

Италиански рибари ограничават замърсяването на Средиземно море

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Рибарските лодки в Южна Италия са на път да станат по-екологични в съхранението на улова. В залива на Неапол една от общините и остров Прочида действат заедно срещу замърсяването на водите. С европейски средства купуват нови каси за риба, които заменят изработените от полистирол. Той е един от основните замърсители на Средиземно море.

"Мисля, че това е бъдещето. Виждам го като нещо положително за хигиената на околната среда, но и за общността, която се занимава с нашата работа", каза рибарят Аниело Мичило.

За разлика от старите каси - новите може да се използват отново след измиване и дезинфекция.

"Новите каси ще бъдат измивани и ще имат микрочип. Вече няма да бъдат изхвърляни в околната среда. Има още работа, но смятам, че така е по-добре за бъдещето и може да опазим околната среда", казва Джузепе Бучеро, президент на рибарската организация La Flegrea.

"Рибарите показват, че е възможно да се обединят вниманието към работата и уважението към околната среда. Една малка промяна може да означава много за морето, в което работят", предава Лука Паламара от Euronews.

"За всички действия, които може да бъдат приложени от екологична гледна точка, има и администрация. Подобряването на околната среда означава подобряване на бизнеса", смята Луиджи Мандзони, кмет на община Поцуоли.

В същото време 95% от отпадъците в Средиземно море са изработени от пластмаса.