Икономика

Умните градове са един от начините за справяне с урбанизацията и замърсяването

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Днес половината от световното население живее в градове, а според данни на ООН процентът на урбанизация ще достигне почти 70% до 2050 г. Необходимостта от по-интелигентни мрежи за градски транспорт, екологични съоръжения за отвеждане на водата и сгради с висока енергийна ефективност е по-важна от всякога.

Нов зелен град в процес на изграждане в Кения бе приветстван като решение на проблема с пренаселеността и замърсяването на околната среда. 

През последните 20 години населението на кенийската столица се е удвоило, в резултат на което изникват зле устроени квартали. В тях често липсва светлина, подходяща инфраструктура и санитарни съоръжения. Жителите на Найроби се надяват, че новият умен град ще подобри енергийната ефективност, пространството и качеството на живот. 

Нашият подход, който гарантира устойчивост, се базира на многократното използване на един ресурс, например дървен материал. Вместо да се използва еднократно, ние намираме повторно приложение за него. По този начин не се налага да изсичаме допълнителни дървета за различните нужди в строителството.

Антъни Санг, инженер и главен мениджър на строителната дейност

Умни градове като този, които са създадени да са такива от самото начало са рядкост. Въпреки това съществуват много други, които също позволяват по-добре енергийна ефективност и качество на живот. В списъка на най-умните градове в света са и Сингапур, Хелзинки, Цюрих и Амстердам.

 

Вижте също коментар по темата от Силвия Илиева, директор на ИнститутGATE”, и Калоян Карамитов от Лаборатория за градска среда към института: