Политика

Преговорите между БСП и ПП приключиха, не е обсъждано име за премиер

От Euronews България Euronews България

БСП започна консултации за събиране на мнозинство в рамките на 47-то народно събрание. Първата среща с представители на "Продължаваме промяната" се проведе в парламента, а лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ няма намерение да бави процедурата за съставяне на кабинет. 

Двете формации се разбраха за ново правителство за по-малко от час. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова изрази задоволствo, че двете партии са препотвърдили новата управленска програма, която заедно са написали.

Разбира се на първите разговори ние ще изслушаме всички искания, всички условия на всички партньори и след това ще търсим съгласието по останалите въпроси. Разговаряхме с ПП да оставим профрамата отворена за предложения на ИТН тъй като те не участваха в разговорите когато я приемахме да им дадем възможност ако искат с нещо да я допълнят, но да стъпим на това, което имаме.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

ПП също определиха разговорите като добри, но поставиха условие за подкрепа на кабинета на БСП.

Да сме сигурни,че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента, което да се докаже като приеме закона за КПКОНПИ и се избере г-дин Рашков за шеф на комисията.

Асен Василев, вицепремиер в оставка

От БСП ще търсят за разговор ИТН и след това ще разговарят с ДБ.

Ако успеят да получат подкрепа и от тях ще започнат с конкретните разговори за имената на премиера и министрите в новия кабинет.