Политика

Политолози: Няма да има нов кабинет, предстоят предсрочни избори

От Euronews България Euronews България

Аргументите да не се състави правителство предишните пъти с мандат на БСП все още стоят. Нещо, което два пъти е умряло (четворната коалиция), няма как да възкръсне на базата дори и на огромната необходимост от това да имаме стабилна власт.

Това коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ политолозите доц. Татяна Буруджиева и Цветанка Андреева по повод връчването на третия мандат на левицата.

„Самият акт на връчване на мандата точно на БСП говори, че навлизаме в периода на играта на президента Радев – той пише дневния ред, той определя приоритетите и гони собствените си цели в рамките на тази процедурна игра, на която ставаме свидетели“, смята Андреева.

Според нея идеологическият сблъсък става много по-силен , когато БСП трябва да лидира този процес.

„Започват предизборна кампания, а той пък се определя като политическо поведение, идентифицирайки се с възгледите на левицата. Самият Радев се заявява като ляв човек“, каза още Андреева.

По думите на доц. Буруджиева гражданите овластяват политиците да свършват конкретна работа, а не да поставят червени линии. Тя коментира, че вече се намираме в предизборна ситуация.

Цялото говорене и позициониране е вече по-скоро към избирателите, а не към гражданите и решаването на техните проблеми.

доц. Татяна Буруджиева, политолог

Доц. Бурдужиева коментира и законодателната програма на неосъществилия се кабинет „Василев“:

„Нямаше и дума защо тези неща не ги направиха предишните шест месеца. Какво ни гарантира, че ще ги направят през следващите шест?“, посочи университетският преподавател.

Въпреки декларираното желание да се формира отново управленско мнозинство, според Цветанка Андреева и четирите партньори искат, но не могат.

Нито имат легитимност, нито имат заряд, около който да се обединят, нито имат общо сечение. Няма връщане назад към формиране на стабилно мнозинство.

Цветанка Андреева, политолог

По думите ѝ няма политическа причина, поради която тези четири формации да са в общо дело.

„Те бяха събрани на анти-ГЕРБ база. Виждаме че това вече не работи. Вътрешнополитическите, икономическите и най-вече международните предизвикателства изискват нов тип коалиция, която единствено може да подсигури дългосрочна власт“, добави Андреева.

Според доц. Буруджиева в една бъдеща дясноцентристка коалиция лидерите няма да са най-водещите лица.

„Форматът на едно такова управление вече трябва да бъде много ясно насочен към решаване на общонационални задачи“, допълни тя.

Целия разговор вижте във видеото.