Европа

Войната в Украйна: Един човек е загинал, а други двама са ранени в Днепропетровск

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Един човек е загинал, а други четирима са били ранени след руска ракетна атака в Централния район на Украйна Днепропетровск. Това заяви губернаторът на региона Серхий Лисак. Той допълни, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 14 от 19 ракети, изстреляни от по време на сутрешното нападение. От своя страна премиерът на Япония Фумио Кишида обеща 4 и половина млрд. долара на Украйна. Една четвърт от парите ще бъдат под форма на хуманитарна помощ, за да се подпомогнат усилията за възстановяване на разкъсваната от война страна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на властите в Токио.

 

Искам да благодаря на Япония за навременното и необходимо решение да подкрепи Украйна. Общата сума е над 4 млрд. долара. Очакваме първата част над милиард и половина долара още през януари. Значителна част от този пакет от помощи ще дойде през пролетта.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Тази седмица украинският парламент е изправен пред решаващо гласуване, по време на което трябва да приеме няколко правила, необходими за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Присъединяването на Украйна към блока на Общността ще бъде обсъдено на предстоящата среща на върха на ЕС следващата седмица. Досега повечето европейски страни се отнасяха положително към началото на преговорите с Украйна. Унгарският премиер Виктор Орбан обаче многократно е заявявал, че е против идеята, споделяйки, че обещанието за нещо подобно на Украйна е на първо място "грешка". Продължаващите руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна накараха правителството да призове населението да пести електроенергия, за да избегне по-нататъшни прекъсвания на електрозахранването.