Европа

Дмитро Кулеба пред Euronews: ЕС не трябва да отлага започването на преговори с Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба сподели, че страната е в очакване на поредните въздушни атаки на Русия. В разговор с Euronews Сърбия, той обсъди надеждата си за успех на преговорите за влизане на държавата в ЕС, които започват следващата седмица. 

Украйна очаква поредната зима на война, както и още атаки с дронове и ракети срещу инфраструктурата на страната. Това заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за Euronews. Коментира и пътя към мирните преговори. 

 

Бих предложил да се подкрепи мирната формула на Украйна като начин за приключване на конфликта. Освен това бих предложил да се фокусираме върху специфични проблеми, вследствие от войната.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

На 14 и 15 декември Съветът на ЕС в Брюксел ще вземе решение дали да бъдат започнати преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към блока. 

От Киев се надяват да се присъединят към съюза по същото време като страните кандидатки от Западните Балкани. 

 

Призоваваме обаче да не се повтаря грешката с отлагането на приемането на която и да е страна в ЕС, не само Украйна. Това включва и страните-кандидатки от Западните Балкани. Също така смятаме, че Украйна беше държавата, която извади ЕС от положението на застой при разширяването на съюза. Ако погледнем две години назад, в ЕС нямаше сериозна дискусия за това и присъединяването на Западните Балкани беше отложено.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

Кулеба коментира и президентските избори, които трябва да се проведат в Украйна през пролетта. 

"Най-важното нещо е да намерим отговор на някои много трудни въпроси, свързани с организирането на вота. Например как ще гласуват войниците, жителите на завзетите територии или милионите украинци, които живеят в чужбина. Ситуацията е доста сложна. До сега не съм чувал за страна, която да преживява такава мащабна война и все пак да провежда избори. Украйна не е страната, на чиято територия ще се провежда такъв вид експеримент. Ние сме територия за демокрация и ще продължим да се развиваме като такава", каза той. 

 

Цялото интервю можете да гледате довечера в Праймтайм.