Европа

Виктор Орбан: Украйна е на светлинни години от ЕС

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

"В следващите месеци до европейските избори сме изправени пред сериозни политически борби. Наша задача ще бъде да коригираме погрешното обещание за начало на преговорите с Украйна, която е на светлинни години от Европейския съюз." 

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред членове на управляващата партия "Фидес", които го преизбраха за председател на формацията за 11-и пореден мандат. Според него е грешка, че Европейската комисия препоръча начало на преговорите за членството на Украйна в блока.

Неговите думи обаче са далеч от мнението на Брюксел, че Украйна напредва с реформите и борбата с корупцията. 

Именно затова страната получи препоръка да започне преговорите за присъединяване. Но гласуването за членството изисква единодушно съгласие на всички членки на Европейския съюз, което означава, че Орбан има право на вето. Унгарският премиер, който е сред близките съюзници на Владимир Путин в блока, настоява, че не трябва да се преговаря с държава във война. 

По-рано Унгария блокира 500 млн. евро помощ за Украйна от Европейския механизъм за подкрепа на мира и отказа да приеме 12-ия пакет от санкции срещу Русия.