Европа

Украински войници се учат да управляват танкове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украински войници тренират със симулатори и реални упражнения как се управлява танк в битка. Екип на Асошиейтед прес получи достъп до полигона и засне ученията. Инструкторите дават базови знания, какви са задачите на всеки от членовете на екипажа, а след това курсантите подкарват тежката машина. Но първо на компютърен симулатор.

 

Учим хората на основите – как работи оборудването, от какво се състои. След това минаваме към правилата за откриване на огън, т.е. какво трябва да правят стрелецът и всеки член на екипажа, когато са в машината. На симулаторите обучаващите се изпълняват бойна задача в рамките на екипажа, който им е назначен.

инструктор

Ако войникът покаже добри резултати в първите две нива на обучението, може да продължи на истински танк. След един месец се явява на изпит, за да стане квалифициран водач на танк.

 

На тези симулатори се отиграват бойни действия като част от екипажа – командир, механик и стрелец. Те имат за задача да управляват от точка А до точка Б и да превземат вражеска база. Теренът им е непознат. Трябва да внимават, защото по пътя има мини и капани.

инструктор

Въпреки че бойните действия са в по-голямата си част позиционни на фронтова линия, простираща се на над 1000 км, воюващите страни не спират да нанасят въздушни удари. Артилерийският огън също е интензивен.

Украинската армия опитва да поддържа натиска през зимата, за да попречи на противника да укрепи позициите си.