Европа

Зеленски пред лидерите на Г-7: Путин разчита западната подкрепа за Украйна "да рухне скоро"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Путин разчита на рухването на западната подкрепа за Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред лидерите на Г-7 по време на среща във видеоконферентен формат. Американският президент Джо Байдън предупреди, че една намаляваща подкрепа за Киев би засилила позициите на Путин. 

 

Путин планира да симулира преизбиране за нов президентски мандат и да ускопои нарастващото недоволство в Русия от резултатите от войната. Той значително увеличи натиска на фронта.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Републиканците в Конгреса са готови да дадат на Путин най-големия подарък, на който той може да се надява, и да изоставят нашето глобално лидерство, не само Украйна, но и отвъд нея. Ако Путин вземе Украйна, той няма да спре дотук, а ще продължи нататък. Всяко прекъсване на способността ни да снабдяваме Украйна очевидно укрепва позицията на Путин.

Джо Байдън, президент на САЩ

Докато Русия засилва атаките си в източната част на Украйна, Белият дом иска още над 100 милиарда долара за военните нужди на Киев, но републиканците опонират, че са се уморили да финансират войни.