Европа

Зеленски е разговарял с Николай Денков за отбранителните нужди на Украйна

От Euronews България Euronews България
Denkov Zelenski Resized Снимка: BGNES архив

Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял по телефона с българския премиер Николай Денков от Запорожие, предаде БГНЕС. Това стана ясно от публикация на Зеленски в официалния му профил в Х. Двамата са разговаряли за текущите отбранителни нужди на Украйна, особено по отношение на укрепването на военновъздушни сили и артилери. Зеленски благодари на България за подкрепата и́ към Украйна. Зеленски е отправил покана към България да изпрати свой представител на следващия кръг от преговорите по Формулата на мира.

"Докато бях в Запорожие, разговарях с българския министър-председател Николай Денков и му благодарих за силната му реч в Европейския парламент, както и за подкрепата на неговото правителство към Украйна", написа украинският държавен глава.

"Информирах министър-председателя за текущите отбранителни нужди на Украйна, особено по отношение на укрепването на нашите военновъздушни сили и артилерия. Присъединяването на Украйна към ЕС. Подчертах важността на единството в подкрепа на европейската интеграция на Украйна, както и на 50 милиарда евро многогодишна помощ. Поканих и България да изпрати свой представител на следващия кръг от преговорите по Формулата на мира, който е планиран за началото на следващата година", завърши украинският президент.