Европа

Зеленски очаква през декември положително решение за членството на Украйна в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Шарл Мишел заяви категорична подкрепа за започване на официални разговори за членство в ЕС на Украйна и Молдова. Председателят на Европейския съвет беше в Киев, за да отбележи десетата годишнина от въстанието на Майдана, довело до свалянето от власт на Виктор Янукович. Украинският президент Зеленски заяви, че страната му е извървяла значителна част от пътя си към ЕС и очаква положително решение през декември. 




Разширяването е стратегическа инвестиция за ЕС, тя е в полза на мира, просперитета и демократичните ценности. Възнамерявам да направя всичко възможно, за да убедя моите 27 колеги, че се нуждаем от положително решение през декември. Президентът на Украйна каза, че страната му не очаква подаръци и ще направи всичко възможно да изпълни всички условия и препоръки за започване на преговори.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Както казах, че очакваме подаръци, но искам да обърнете внимание, че ние сме държава във война и за нас решението през декември е мотивационно, решение за мобилизация. Вярвам, че това решение помага на Украйна да повярва, че е имало и има справедливост. Искам да вярвам, че това, че украинците защитават общи ценности, не са празни думи. Но има конкретни решения, седем препоръки, които ние трябва да изпълняваме, колкото и да ни е трудно.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски добави, че за 10 години от въстанието на Майдана, довело до сваляне от власт на проруския президент Виктор Янукович, украинският народ е преодолял значителна част от пътя си към Европейския съюз.

Очаква се лидерите на Съюза да решат дали да одобрят предложенията на ЕК за започване на официални преговори за присъединяване с Украйна и Молдова на срещата си на върха в Брюксел на 14-15 декември.

Няма гаранция обаче, че ще бъде постигнато единодушно съгласие. Унгария и Словакия са критично настроени по отношение на кандидатурата на Украйна.