Свят

Зеленски: През коридора за износ на Украйна са минали над седем милиона тона товари

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко двама души са загинали, а един е бил ранен, след като руските сили са нанесли удар по град Херсон. Кметът на града Роман Мрочко допълни, че други двама лекари са били ранени при отделен артилерийски удар по медицинско заведение. Стана ясно и, че украинските военни са свалили 10 от 17-те безпилотни летателни апарата, изстреляни през нощта от Русия.

А губернаторът на западната украинска област Лвов Максим Козицки заяви, че три дрона са поразили неуточнена инфраструктурна цел и са предизвикали пожар. Щетите обаче са били минимални и не се съобщава за жертви. От своя страна президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че асамблеята на Международната морска организация е приела резолюция в подкрепа на усилията на Украйна за износ на зърно през Черно море.

През коридора за износ на Украйна са минали над седем милиона тона товари. Това е много важно за нашата икономика, и то не само за пристанищата и аграрния сектор, но и за много други сектори. Милиони работни места в страната ни зависят от износа, който нашата държава може да гарантира. И аз съм благодарен на всички по света, които ни помагат в това отношение.

Володимир Зеленски - Президент на Украйна

По-късно стана ясно и, че президентът Зеленски ще направи обръщение към конгреса на Съединените щати. То е с цел да помогне на усилията на администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън да убеди конгреса да приеме новия пакет от помощи за Израел, Украйна и други цели за националната сигурност, струващ 106 милиарда долара.

От друга страна от Кремъл заявиха, че руският президент Владимир Путин ще направи еднодневно посещение в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Той ще се срещне и ще проведе разговори, посветени на двустранните отношения, войната между Израел и Хамас и други международни въпроси. В дневния ред ще бъдат включени и разговори, свързани с ограничаването на цените на петрола.