Свят

САЩ изтеглиха апаратите „Офспри Ф-22“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Белият дом заяви, че решението на американските военни да приземят всички апарати "Оспри Ф-22" е "обичайна практика" и "правилното нещо, което трябва да се направи". Това става една седмица, след като осем членове на Командването за специални операции на Военновъздушните сили загинаха при катастрофа край бреговете на Япония.

Военновъздушните сили, Военноморските сили и морската пехота предприеха извънредната стъпка да приземят стотици летателни апарати, след като предварителното разследване на катастрофата от показа, че повреда на материала, а не грешка на екипажа е довела до трагичния инцидент. Катастрофата повдигна нови въпроси за безопасността на Оспри, който е участвал в множество фатални инциденти през относително краткото си време на експлоатация. Япония спря флота си от 14 машини след катастрофата.

 

Това е правилното нещо, което трябва да се направи. Подложете ги на режим на инспекция, уверете се, че няма никакви проблеми. Няма да ги пуснем обратно във въздуха, докато не сме сигурни, че ще гарантираме пълната сигурност на нашите военни.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

Репортерът на Асошиейтед прес Тара Коп обясни, че морските пехотинци разполагат с почти 400 самолета и разчитат на тях за всичките си въздушни операции.

 

Командването за специални операции на Военновъздушните сили заяви, че търси начини да смекчи загубата на собствения си самолет. Но по-големият въпрос е какво причинява тези катастрофи. През последните няколко години следователите разглеждат определен компонент на „Офспри“, който се износва по-бързо, отколкото военните са смятали.

Тара Коп, Асошиейтед Прес

Пълномащабно разследване обаче тепърва предстои.