Свят

САЩ повдигнаха обвинения на четирима руски войници заради военни престъпления

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Американски прокурори обвиниха четирима мъже от руската армия във военни престъпления срещу гражданин на Съединените щати. Така за първи път от десетилетия страната прибегна до закон, който се прилага при подобни нарушения.

Властите твърдят, че в продължение на 10 дни руските военни са изтезавали американец и са заплашвали да го убият.

Жертвата е живяла в Милове, малко село в Южна Украйна, и не е участвала във въоръжения конфликт между Русия и Украйна. Като такава, жертвата е защитена, съгласно международното право.

Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ

А силите на Киев са свалили 41 от близо 50 дронове камикадзе, изстреляни от Русия днес. Съобщава се за повредени инфраструктура и обществени сгради.Според началника на кабинета на президента на Украйна страната може да загуби войната с Русия, ако помощта от САЩ спре. Републиканци в американския Конгрес обаче продължават да бъдат против отпускането на още средства въпреки призивите на президента Джо Байдън. 

В същото време украинското правителство очаква над 40 млрд. долара дефицит през следващата година. Нидерландският министър на външните работи обяви още помощ за Киев.

Вашата борба е и наша борба. Вашата сигурност е и наша сигурност. Затова нидерландското правителство отпуска 2,5 млрд. евро в подкрепа на Украйна през 2024 година. Обсъдихме и стремежа на Украйна да стане членка на Европейския съюз

Ханке Слот, министър на външните работи на Нидерландия

Владимир Путин посети Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, където разговаря с лидерите на двете държави за добива на петрол и войната в Близкия изток.