Европа

РСМ вдига забраната за руски самолети – има ли откъде да прелети Лавров на път за Скопие?

От Euronews България Euronews България
Lavrov AP Външният министър на Русия Сергей Лавров. Снимка: AP, архив

Правителството на Република Северна Македония (РСМ) е взело решение за неформална отмяна на забраната за прелитане на руски самолети през територията на страната. Причината за това е предстоящата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която трябва да се проведе в Скопие от 29 ноември до 1 декември. На нея се очаква да присъства и ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров.

„Правомощията за даване на разрешение за прелитане и кацане на руския самолет се прехвърлят на надлежните министерства“, съобщиха от външното ведомство на югозападната ни съседка.

Според съобщението това решение е в съответствие с регламента на ЕС и разпоредбите в ограничителни мерки, които предвиждат изключения, що се касае до международни конференции като тази на ОССЕ.

Руското присъствие на срещата в РСМ все още не е сигурно, защото, за да кацне самолетът на Лавров в Скопие, е необходимо разрешение на поне още една държава членка на НАТО, която да се съгласи да предостави въздушен коридор за представителите на Русия.

На пресконференция днес външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви, че вариантите откъде да прелети самолетът на Лавров на път за Скопие са два – през България или Гърция. И допълни, че не вижда причина защо някоя от двете държави не би позволила това.

Вариантите не са много, това са България и Гърция. Ако вземем решение, не виждам защо те да възразят, заради възможността за изключения, каквато е срещата на върха на ОССЕ.

Буяр Османи, външен министър на Република Северна Македония (РСМ)

„Лавров беше и в Ню Йорк, в рамките на ООН, не беше в САЩ на двустранно посещение. Той не идва на посещение в Скопие, тук той идва в ОССЕ. Трябва да направим разликата между двустранния и мултилатералния характер на срещата", подчерта Османи.

На въпрос каква е позицията на Киев за пристигането на Сергей Лавров в Скопие Османи коментира, че е в постоянна комуникация с украинския си колега.

„Бях и в Киев, разбирам колко деликатен е въпросът и това усложнява още повече работата ни. При такова разделение идването на един рискува пристигането на друг. За нас е важно ОССЕ да продължи да работи“, каза той, цитиран от БТА.

Преди няколко дни руски медии съобщиха, че Кремъл е поискал от Северна Македония да издаде визи за 85 членове на руската делегация, които да участват в министерската среща на ОССЕ в Скопие. Според тези източници делегацията ще включва руския външен министър Сергей Лавров, „неговия лекар, технически персонал, охрана“, 17 дипломати, включително говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, и 24 журналисти, предаде БГНЕС.

Засега няма информация Русия да е поискала официално от България разрешение за преминаване на самолета на руската делегация.

Министерската среща на ОССЕ в Скопие започва на 29 ноември с неформална вечеря, на която е потвърдено присъствието на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Руската агресия в Украйна и функционалността на ОССЕ ще бъдат основни теми на разговор, посочи Османи.