Европа

Счупени микрофони и обувка на парламентарната трибуна: Крайната левица в РСМ плаши с „българизация“

От Георги Вълков Георги Вълков Редактор
Skandal RSM Monitor YT Скрийншот: YouTube

Националистическата партия „Левица“ в Република Северна Македония (РСМ) обвини опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, че е инсталация на българските служби и работи за „българизация“ на страната като част от широка коалиция заедно с управляващите СДСМ и ДСИ.

В позицията на партията, публикувана на фейсбук страницата на „Левица“, се казва, че тази широка коалиция е била разкрита, след като депутатите и от трите партии гласуваха промените в правилника на работа на парламента в Северна Македония. „Левица“ се опита да предотврати вота, предизвиквайки инциденти в пленарната зала и чупейки част от оборудването.

От партията обвиняват ръководството на ДПМНЕ, че работи по изпълнение на „Софийската платформа за побългаряване на Република Македония“, без да уточняват в какво се състои тя, но предупреждават, че след парламентарните избори, които трябва да се проведат през 2024 г., щяло да бъде завършен и процесът на предефиниране на македонската държавата и нейната федерализация. Според партията в сърцевината на идеологията на членовете на ДПМНЕ е заложена „българофилия и стремеж към затваряне на македонския въпрос, в съответствие с великодържавния проект на живковистките позиции“.

В началото на тази седмица депутати от „Левица“ предизвикаха шумен скандал в пленарната зала на парламента в Скопие, който включваше чупене на предмети, хвърляне на листове хартия и заплахи за физическа саморазправа.

Недоволството на лявата националистическата партия, която е известна с антибългарските си позиции, бе предизвикано заради предложенията за промени в правилника на работата на македонския парламент. В отговор от партията внесоха на свой ред 2464 предложения за разглеждане, от които бяха приети едва 12. Според председателя на „Левица“ Димитър Апасиев и депутата от партията Борислав Кръмов техните предложения въобще не били заведени в парламента.

Напрежението ескалира в понеделник, когато народните представители от „Левица“ прекъснаха три пъти заседанието на парламента.

Първоначално Борислав Кръмов счупи монитора и един от микрофоните пред председателстващия заседанието Горан Мисовски и заедно с Апасиев започнаха да го замерят с листове хартия, на които са техните предложения, вследствие на което заседанието беше прекъснато за 30 минути.

Половин час по-късно Кръмов отново взе думата и изсипа върху банката на председателстващия кашон с хартия, повтаряйки, че заседанието трябва да бъде прекратено, предаде БТА.

„Досега ескалирахме спрямо техниката, да не ескалираме по-нататък”, „Хайде, изхвърлете ме насила”, повтаряше Кръмов, а накрая счупи картата, която отчита времето му на парламентарната трибуна, което доведе до второ половинчасово прекъсване на заседанието.

След подновяването му на трибуната излезе Апасиев, който събу обувката си и започна „да подпечатва“ с нея лист по лист предложенията си за промяна на правилника на парламента и да ги подхвърля към председателстващия, което доведе до прекъсване на заседанието за трети път.

Според Кръмов парламентът се е превърнал „в обикновен изпълнител на решенията на правителството” и с приетите промени в правилника практическивече няма да има парламент.

„Когато рейтингът на „Левица” е в спад, както е в момента, се договарят сценарии, заедно с ДСИ и СДСМ да си помагат, защото това устройва всички партии. Защо „Левицата” не направи това за други, далеч по-важни теми от тези за промените в правилника за работа на на парламента?”, реагираха от ВМРО-ДПМНЕ.

Според опозиционната партия хаосът в парламента на Северна Македония е сценарий на правителството и „Левица”, след като председателят на парламента не е повикал охраната, въпреки че „някой 10 минути троши парламента”.

С  позиция излязоха и от управляващия СДСМ, които в съобщение заявиха, че депутатите от „Левица” „трябва да носят отговорност за безчинствата си” и очакват прокуратурата да се задейства.