Европа

Ковачевски: Бивши югославски служби не искат РС Македония в ЕС

От Euronews България Euronews България
Kovachevski BGNES New Mакедонският премиер Димитър Ковачевски. Снимка: БГНЕС

В страната ни съществуват пропагандатори платени от трети страни, които не искат РС Македония да стане част от Европейския съюз. Структури на бившата югославска Държавна сигурност също не искат Македония да се присъедини към ЕС

Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски, предаде БГНЕС.

Той предупреди, че срещу противниците на европейското бъдеще на РСМ са и "лицата, които смятат, че техният бизнес може да функционира само в изолирана държава".

Димитър Ковачевски каза, че страната може да стане част от ЕС през 2030 г., ако извърши необходимите реформи.

"За страната е изключително важно да продължи своята евроинтеграция от икономическа гледна точка и от гледна точка на геостратегическо позициониране. Смятам, че ние представляваме западните ценности и че трябва да валоризираме това с членство в Европейския съюз, преди всичко заради нашите граждани. Затова разговорите ще продължат на всички нива, за да се осигури подкрепа за този изключително важен процес", добави министър-председателят.

"По всяко време може да се направи лидерска среща, ако има нещо ново по отношение на продължаването на европейската интеграция, където да се обсъдят аргументите, а така или иначе депутатите имат пряка комуникация в парламента ежедневно. Ние не търсим подкрепа за правителството и аз лично не се нуждая от подкрепа от опозицията. Опозицията съществува не за да подкрепя премиера и не за да подкрепя правителството, но има отговорността да подкрепя визията, целта и стратегията на гражданите и държавата в каква посока ще се движи", категоричен е Ковачевски.

Той подчерта, че досега ВМРО-ДПМНЕ не е подкрепила нито едно стратегическо решение на държавата и добави, че точно сега е моментът, в който те трябва да бъдат насърчени да подкрепят стратегическо решение, което "ще осигури по-добро бъдеще на гражданите". Премиерът оцени, че последната среща на ръководството е била успешна.

От тази седмица в осем града на западната ни съседка ще се проведе кампанията - "Ние сме Европа", която има за цел да убеди обществото и политиците за изпълнение на условията от преговорната рамка на РСМ, включително и приемането в Народното събрание на промени в конституцията.