Свят

Заради нападенията от хути: САЩ обмислят възможността за ескорт на кораби в Червено море

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съединените щати обсъждат възможността за създаване на военноморска оперативна група, която да ескортира търговски кораби в Червено море. Това съобщиха от администрацията на Белия дом. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Вашингтон води активни разговори със съюзниците си за създаването на ескорт, като смята, че нищо не е финализирано, и добави, че това би било "естествен" отговор на подобен инцидент.

В неделя балистични ракети, изстреляни от йеменските бунтовници хути, поразиха три търговски кораба, а американски военен кораб свали три безпилотни летателни апарата при самозащита по време на едночасово нападение. Това бе ескалация на поредицата от морски нападения в Близкия изток, свързани с войната между Израел и Хамас.

В допълнение към това позицията на Съединените щати, в съответствие с позицията на Съвета за сигурност на ООН и в съответствие с позицията на морските държави в целия свят, е, че нападенията срещу търговското корабоплаване в международни води са напълно неприемливи и трябва да спрат. И това, което правим в момента, е да се ангажираме с интензивни консултации с партньори и съюзници, за да определим подходящите следващи стъпки.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност

Нападенията на хутите застрашават трафика по един от най-важните морски пътища в света, а с това и световната търговия като цяло. По данни на Администрацията за енергийна информация на Съединените щати през Червено море и тесния проток Баб ал Мандаб, който е в обсега на хутите, се превозват близо 9 млн. барела петрол дневно. Това го прави една от най-важните точки в световната търговия. Корабите пренасят нефт и природен газ от Персийския залив до Европа, Северна Америка и Китай.