Свят

Отвлеченият кораб: Близо две седмици няма връзка с екипажа, пленен от йеменските хути

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След началото на конфликта в Близкия изток - взривове отекнаха и в Червено море, където хутите изстреляха ракети срещу Израел, а след това отвлякоха и товарния кораб Galaxy Leader.

На борда има повече от 20 души екипаж, включително мексиканци, украинци и филипинци, а капитанът и първият му помощник са от България. Близо две седмици с тях няма връзка, а информацията за кораба остава оскъдна.

Майката на Артуро Меса се надява скоро отново да бъдат заедно.

Искам да го видя жив и здрав, да му кажа, че го обичам, че ми липсва. Имаме нужда от него и трябва да бъде тук.

Мария Тереза Меса, майка на един от отвлечените моряци

Твърди се, че на борда на кораба е бил командващият военноморските сили на хутите, който направил инспекция. Появиха се и кадри, според които бунтовници танцуват на палубата.

Сателитни снимки на компанията Maxar показват, че плавателният съд е в залива на йеменското пристанище "Ходейда", на около 50 км от брега. Корабът плава под бахамски флаг, но е собственост на британска компания, свързвана с израелския милиардер Абрахам Унгар.

Когато го превзеха, подкрепяните от Иран бунтовници заявиха, че действат в отговор на израелските удари в Газа. И че се отнасят към пленения екипаж "в съответствие с ученията на ислямската религия".

Всеки, който застрашава сигурността в региона и международните коридори, се счита за ционистки обект.

Яха Сари, говорител на хутите

„А международната общност - ако държи на сигурността и стабилността в региона вместо на разширяването на конфликта, трябва да спре израелската агресия срещу Газа“, допълва говорителят на хутите.

От Хамас подкрепиха действията на хутите. Йеменските бунтовници допуснаха още подобни атаки, докато от Иран отхвърлиха обвиненията, че са замесени в отвличането.