Свят

Йеменските бунтовници потвърдиха за отвлечен кораб в Червено море

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Йеменските бунтовници хути потвърдиха, че са извършили военна операция в Червено море, по време на която са отвлекли товарен кораб. От Министерството на вътрешните работи коментираха за Euronews България, че по непотвърдена информация на борда има двама българи, единият от които е капитан на плавателния съд.

Подкрепяните от Иран бойци вероятно са стигнали до кораба с хеликоптер. Техен говорител съобщи, че похитителите се отнасят към екипажа - цитирам - "в съответствие с ученията на ислямската религия". Хутите казват, че плавателният съд е израелски, докато от Израел съобщиха, че той плава под флага на Бахамските острови и е собственост на британска компания. Според публични данни обаче тази компания е подразделение на регистрираната в Тел Авив Ray Shipping, основана от израелския милиардер Ейбрахам Унгар. Преди повече от седмица корабът тръгва от Турция към Индия, но така и не стига до крайната точка. Според израелските власти на борда има 25-има души екипаж. Освен българи - има мексиканци, украинци и филипинци. От Хамас оправдаха действията на хутите.

"Въоръжените сили на Йемен потвърждават, че ще продължат да извършват военни операции срещу израелски враг, докато не спре агресията срещу ивицата Газа и отвратителните престъпления, които продължават срещу нашите палестински братя в Газа и окупирания Западен бряг. Всеки, който застрашава сигурността в региона и международните коридори, се счита за ционистки обект. А международната общност - ако държи на сигурността и стабилността в региона вместо на разширяването на конфликта, трябва да спре израелската агресия срещу Газа", заяви Яха Сари, говорител на хутите.