Свят

Хутите атакуват с дронове и ракети търговски кораби в Червено море

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Американски разрушител свали три дрона, докато ескортираше търговски кораби в Червено море, станали мишена на атаки от Йемен, съобщи централното командване на САЩ (СЕНТКОМ), което отговаря за операциите в Близкия изток.

Посочва се, че е имало четири нападения срещу три търговски кораба, плаващи в международни води в южната част на Червено море. Разрушителят "Карни" се е отзовал на сигналите за бедствие на корабите и им е оказал помощ, сваляйки три дрона.

Корабът е засякъл и ракета, изстреляна от район в Йемен, контролиран от бунтовниците хути.

Съобщава се за незначителни щети по товарния кораб "Юнити експлорър", плаващ под бахамски флаг, и по два съда, плаващи под панамски флаг – "Номер 9" и "Софи II".

Израелската армия заяви, че корабите, атакувани в Червено море от йеменските бунтовници хути, нямат връзка с Израел.

Днес бяха изстреляни ракети срещу два търговски кораба в Червено море, които нямат връзка с Израел... Оръжията, които хутите използват, са ирански. Както и разузнаването, подходът на действие и бойните способности.

Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана 

В изявление в социалните мрежи, хутите съобщиха, че са извършили "операция срещу два израелски кораба в пролива Баб ел Мандеб.

Страховете за разширяване на конфликта са засилват, след като американски боен кораб и няколко търговски съда бяха атакувани в Червено море.

Американското централно командване заяви, че тези атаки представляват "пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност".