Икономика

Путин: Русия се превръща в "нов световен център на растежа", докато Западът "почива на стари лаври"

От Euronews България Euronews България
Putin Kremlin AP Снимка: Кремъл чрез АП.

Руският президент Владимир Путин заяви, че икономическата изолация от Запада само помага на Русия да се превърне в нов център на растеж в свят, който навлиза в период на радикални промени, докато Западът изостава. Фокусираната върху износа икономика на Русия се оказа по-устойчива, отколкото очакваха както Москва, така и нейните противници, когато Западът се опита да я накаже и изолира с мащабни санкции заради изпращането на войските си в Украйна в началото на 2022 г., твърди Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин заяви на бизнес форума "Русия зове" в Москва, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 3,5% през тази година, възстановявайки се от спада от 2,1% през 2022 г.

"Днес БВП вече е по-висок, отколкото беше преди атаката на западните санкции", каза той.

Икономиката на Русия е стимулирана от рязкото увеличаване на разходите за отбрана и производство за конфликта в Украйна, който Москва нарича "специална военна операция". Но тя се бори и с повишените лихвени проценти, които се очаква да бъдат увеличени до 16% следващата седмица, с високата инфлация, която в края на годината ще надхвърли значително целта на централната банка от 4%, и с недостига на работна ръка, заради който безработицата спадна до рекордно ниското ниво от 2,9% и започна да спъва производителността.

 

Западът "почива на стари лаври"

Путин, както неведнъж е правил, похвали състоянието на руската икономика и държавните финанси, като определи санкциите на Запада като атака, която не е успяла да нанесе значими удари.

"Светът навлезе в епоха на радикални промени и сериозни изпитания не само за конкретни компании и сектори, но и за цели държави и региони по света", каза Путин.

"Само една силна, стабилна и, подчертавам, суверенна държава ще може да премине успешно този етап и да се превърне в един от центровете на растеж на новата световна икономика", уточни той.

Путин заяви, че западната финансова система става технологично остаряла.

"Тя почива на лаврите си, толкова дълго свиква с монополите и изключителността, с липсата на реални алтернативи, с навика да не променя нищо, че се превръща в архаична", смята руският президент.

Като доказателство за солидността на Русия Путин заяви, че дефицитът в държавния бюджет е намалял още повече през ноември, свивайки се до 878 млрд. рубли (9,51 млрд. долара) или 0,5% от БВП през първите 11 месеца на годината. Това е по-малко от 1,24 трилиона рубли месец по-рано.