Европа

Украйна предупреди за риск от загуба срещу Русия без пари от САЩ

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Според началника на кабинета на президента на Украйна, страната може да загуби войната с Русия, ако помощта от САЩ спре. Републиканци в американския Конгрес обаче продължават да бъдат против отпускането на още средства. През октомври Джо Байдън поиска 106 млрд. долара за подкрепа на Израел и Украйна, а конгресмените отхвърлиха искането му. Заради проблема с финансирането Володимир Зеленски отложи видеосреща с американски сенатори.

В същото време украинското правителство очаква над 40 млрд. долара дефицит през следващата година. Нидерландският министър на външните работи обяви още помощ за Киев.

 

Вашата борба е и наша борба. Вашата сигурност е и наша сигурност. Затова нидерландското правителство отпуска 2,5 млрд. евро в подкрепа на Украйна през 2024 година. Обсъдихме и стремежа на Украйна да стане членка на Европейския съюз.

Ханке Слот, министър на външните работи на Нидерландия

Украинският външен министър припомни, че конфликтът в Близкия изток измества фокуса от руската инвазия. Но допълни, че военната подкрепа за Украйна продължава по план.

 

За съжаление това е реалността. Новите войни винаги привличат повече внимание от продължаващите. Иска ми се да няма повече войни, но така функционира светът. Въпреки това нашите партньори разбират, че залогът в Украйна е много по-голям от просто бъдещето на Украйна.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

Междувременно Владимир Путин е на посещение в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Руският президент разговаря с лидерите на двете държави за войната в Близкия изток.