Европа

Протестът на полско-украинската граница: Земеделски производители се присъединиха към шофьорите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават протестите на полско-украинската граница от страна на транспортни компании и шофьори на камиони. Към тях се присъединиха и земеделски производители. Блокадата на украинските камиони създаде дълги опашки, които доведоха до значителни смущения, влошени от зимните условия.

Нека всички се приберем у дома. Това е нашата любезна молба. Това не е нормално. Някои хора дойдоха тук и прекараха 3 седмици в кабината.

Олег Тречак, шофьор на камион

Доброволци са осигурили храна на украинските шофьори. Артьом е украинец, който обаче от години живее в Полша. 

Донесохме храна, включително топла супа, и някои основни неща, от които шофьорите, просто се нуждаят.

Артьом Дрохобицки, доброволец

Едно от основните оплаквания на собствениците на полски транспортни фирми е отпадането на разрешителните за шофьори от Украйна.

Основното недоволство срещу украинските шофьори е свързано с изключването на шофьорите от ЕС от системата, която наричаме "електронна опашка" и която регулира заминаването от Украйна и влизането в Полша. Това време е загубено време, докато чакаме заминаването от Украйна. Трябва да прекараме там много дни.

Едита Озигава, протестираща, собственик на транспортна фирма

Вторият важен въпрос е свързан с Европейската комисия и нейните ограничения за броя на камионите, преминаващи транзитно през Украйна и ЕС. Той беше променен, за да се помогне на Украйна след началото на руската инвазия.

Искаме оттегляне от неизгодния договор между Европейския съюз и Украйна. Това е договор, който премахна системата от взаимни разрешения, която преди това беше в сила. Пълното премахване на системата за разрешителни дестабилизира напълно пазара. Ние се нуждаем от връщане към нормалното положение.

Кшищоф Босак, народен представител, партия Конфедерация

Вече цял месец има протести по граничните пунктове с Украйна. А през последните дни към поляците се присъединиха и шофьори на камиони в Словакия.

За Euronews Магдалена Ходовник.