Европа

Над 20 000 украински камиона са блокирани на полската граница

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Полските шофьори на камиони блокират границата от началото на седмицата, заявявайки, че губят възможности за бизнес откакто ЕС махна системата за разрешителни за украинските транспортни компании да влизат в блокаПовече от 20 000 превозни средства са блокирани на украинско-полската граница. Тази блокада се дължи на друга - на полски шофьори на камиони, които са недоволни от това, което смятат за нелоялна конкуренция. За украинските шофьори на камиони това е кошмар.

 

Можем да ядем само това, което сме си донесли от вкъщи. Можем да си направим чай или кафе, ако някой има газова бутилка. Ако не, ядем суха храна. Има една яма и едно поле, няма тоалетни, нищо. Какви условия можете да очаквате?

Олександър, шофьор на камион

Отиваме на границата, за да попитаме поляците какво мислят. Може би те плащат данъци за нас, хранят семействата ни, може би имат някаква информация.

Дмитро, шофьор на камион

Протестиращите твърдят, че правителството им не предлага нищо за решаване на продължаващия спор, а организаторите посочват, че могат да продължат действията си поне до края на годинатаМестната полска полиция заяви, че времето за чакане за преминаване на границата е около 160 часаНяколко десетки полски транспортни фирми започнаха да блокират три гранични пункта между двете страни в понеделник. Те настояват да бъдат възстановени разрешителните за влизане на украинските превозвачи, за да се намали техният брой.