Европа

Политолог от Полша: Очаквам политическа игра с много завои в коалицията на Туск

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Новото правителство в Полша има много кратка перспектива. Партията „Право и справедливост“, която зае първото място след изборите няма възможност да създаде коалиционно правителство.

Това каза пред Euronews Bulgaria д-р Спасимир Домарадски, политолог и университетски преподавател в Полша.

Управляващата досега власт не бърза да я даде. Критиките към президента Дуда, че бави процеса са основателни. Изборите са направени при 75% избирателна активност.

Доналд Туск има по-различна визия за Полша от тази на „Право и справедливост“. През последните 8 г. липсваше желанието за сътрудничество в полската политика. Промяната на това е една от основните цели на Туск. Един от основните му приоритети е реформа в съдебната система. Начинът, по който те бяха правени през последните 8 г. предизвика търкания с ЕС. Едно правителство на Туск би целяло намаляване на тези търкания и възвръщане за чувството за самостоятелност на съдебната система. В партиите, които могат да съставят коалиция има такива, които желаят много сериозно сближаване с ядрото на ЕС. Но има и партии балансьори и може да се породят търкания между тях. Коалицията няма да бъде добре смазана машина, а ще видим една политическа игра с много завои.

Вижте цялото интервю във видеото.