Европа

ЕК размрази първия транш по плана за развитие и устойчивост на Полша

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Poland Polsha Izbori AP Снимка: АР

След месеци на безизходица Европейската комисия даде зелена светлина за първия транш за Полша от фонда за възстановяване от пандемията на стойност 5.1 милиарда евро. Брюксел отказа да предостави на Варшава достъп до така наречения си план за възстановяване и устойчивост поради постоянни опасения за съдебната реформа на правителството, засягаща независимостта на съдиите. Но с новото, проевропейско правителство, оглавявано от Доналд Туск, на хоризонта, Европейската комисия отпуска средствата.

 

Не случайно, когато Доналд Туск дойде в Брюксел, показа откритост, различно отношение към работата и няколко дни след това разговорите между сегашното правителство и Комисията приключиха. Така че, формално погледнато, още е старото правителство, но на политически език това е реално влияние и се дължи на промяната във Варшава.

Ян Олбрихт – евродепутат от „Гражданска платформа“

 

Плановете за възстановяване и устойчивост на всяка държава от ЕС са предназначени да дадат тласък на техните икономики след последиците от COVID пандемията. Сега документите са преразгледани с оглед намаляването на вноса на руски изкопаеми горива и ускоряване на зеления преход.

Близо 60 милиарда евро трябва да усвои Полша, от тях 34.5 милиарда са под формата на нисколихвени заеми, а останалите са безвъзмездни средства, които ще бъдат отпуснати на части в следващите няколко години.

Преди това ЕК обвързваше всяко отпускане на средства за Полша с постигането на определени етапи, свързани с отмяната на противоречивата съдебна реформа, въведена от „Право и справедливост“.

Но потенциалното завръщане на Туск като министър-председател проправя пътя за отблокиране на европейските фондове.