Европа

Властите в Скопие: Заподозрян в убийство на 14-годишно момиче е избягал в България (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Police BGNES Снимка: БГНЕС

Трима заподозрени за убийството на 14-годишно момиче от Скопие и на 74-годишен мъж от Велес са задържани, съобщиха от МВР в Северна Македония, предаде БТА. Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви днес, че се издирват още двама души. За един от тях има данни, че е заминал първо за Белград, а след това за България.

Ученичката от Скопие беше обявена за изчезнала на 27 ноември около 8:30 ч. на тръгване за училище и в продължение на седмица медиите всеки ден задаваха въпроси към полицията дали издирването ѝ има резултат. В късните часове на неделя от МВР съобщиха, че тялото на момичето е намерено простреляно в близост до Скопие.

Край Велес пък беше открит мъртъв и 74-годишен мъж, обявен за изчезнал на 24 ноември.
От полицията уточниха, че са арестувани заподозрени за извършването и на двете убийства, а един от заподозрените е избягал извън страната. Медиите в Северна Македония откриха зад инициалите на основния организатор Л. П., посочени от полицията, лидер на неголяма политическа партия в страната.

На пресконференция днес вътрешният министър Спасовски потвърди, че всички заподозрени са от тази партия, чиято централа е била претърсена заедно с още обекти в Скопие и Велес. По думите на Спасовски има събрани доказателства за 5 лица, които са участвали в отвличането и убийството на момичето, 3 от които са задържани, а основният организатор е извън страната. Той е заминал с адвоката си за Белград, след което към България.

Снощи е бил разпитан и бащата на момичето, защото, според показанията на задържаните, основният организатор е получил от бащата на момичето информация кога излиза само от дома си.
По думите на Спасовски и прокурора Горан Бубовски мотивът за отвличането е бил изнудване, но след бързата информация за изчезването на момичето заподозрените са изпаднали в паника и са го застреляли.

Връзката с другия случай, на 74 годишния мъж от Велес, е познанството му с един от заподозрените, на когото е дължал пари. Неговият автомобил е бил използван, за да бъде отвлечено детето, след което е бил запален. Отвличането е станало във входа на жилищния блок, а полицията разполага с много записи от охранителните камери, които проследяват случилото се.

Иззети са мобилни телефони, компютри и автомобили, направени са много разпити и претърсвания.

"Към момента няма данни мъжът, за когото се твърди, че е свързан с отвличането и убийството на 14-годишно момиче в Република Северна Македония, да е на българска територия. Това съобщиха за БТА от МВР. Няма данни той да е обявен за международно издирване, уточниха още министерството.